شهید چمران؛ دانشمندی با ایمانی عاشقانه

شهید دانشمند چمران

الگوی ما دانشمندی است با ایمانی عاشقانه؛ مردی از جنس حضور

۳۱ خرداد سالگرد شهادت مردی عجیب است. فردی که رهبری، زندگی او را این چنین روایت می‌کند: «این شهید یک دانشمند بود؛ یک فرد برجسته و بسیار خوش‌استعداد بود. خود ایشان برای من تعریف می‌کرد که در آن دانشگاهی که در کشور ایالات متحدۀ آمریکا مشغول درس‌های سطوح عالی بوده – آنطور که به ذهنم هست ایشان یکی از دو نفرِ برترینِ آن دانشگاه و آن بخش و آن رشته محسوب می‌شده – تعریف می‌کرد برخورد اساتید را با خودش و پیشرفتش در کارهای علمی را. یک دانشمند تمام‌عیار بود. آن وقت سطح ایمان عاشقانۀ این دانشمند آنچنان بود که نام و نان و مقام و عنوان و آیندۀ دنیاییِ به ظاهر عاقلانه را رها کرد و رفت در کنار جناب امام موسای صدر در لبنان و مشغول فعالیت‌های جهادی شد؛ آن هم در برهه‌ای که لبنان یکی از تلخ‌ترین و خطرناکترین دوران‌های حیات خودش را می‌گذرانید. ما اینجا در سال ۵۷ می‌شنیدیم خبرهای لبنان را. خیابان‌های بیروت سنگربندی شده بود، تحریک صهیونیست‌ها بود، یک عده هم از داخل لبنان کمک می‌کردند، یک وضعیت عجیب و گریه‌آوری در آنجا حاکم بود، و صحنه هم بسیار شلوغ و مخلوط بود».

شهید چمران در جنگ

در ادامه رهبری درباره چمران چنین می‌گوید: «از اول انقلاب هم در عرصه‌های حساس حضور داشت. رفت کردستان و در جنگ‌هایی که در آنجا بود، حضور فعال داشت؛ بعد آمد تهران و وزیر دفاع شد؛ بعد که جنگ شروع شد، وزارت و بقیۀ مناصب دولتی و مقامات را کنار گذاشت و آمد اهواز، جنگید و ایستاد تا در ۳۱ خرداد سال ۶۰ به شهادت رسید. یعنی برای او مقام ارزش نداشت، دنیا ارزش نداشت، جلوه‌های زندگی ارزش نداشت.
اینجور هم نبود که یک آدم خشکی باشد که لذات زندگی را نفهمد؛ بعکس، بسیار لطیف بود، خوش‌ذوق بود، عکاس درجه‌ی یک بود – خودش به من می‌گفت من هزارها عکس گرفته‌ام، اما خودم توی این عکس‌ها نیستم؛ چون همیشه من عکاس بوده‌ام – هنرمند بود. دل باصفایی داشت؛ عرفان نظری نخوانده بود؛ شاید در هیچ مسلک توحیدی و سلوک عملی هم پیش کسی آموزش ندیده بود؛ اما دل، دل خداجو بود؛ دل باصفا، خداجو، اهل مناجات، اهل معنا…»

توصیۀ آیت‌الله خامنه‌ای این است که در دانشگاه، پرورش انسان در تراز شهید مصطفی چمران لازم است. فردی که رهبری درباره او گفت هرجا لازم است حضور دارد. حضور دائم و به‌هنگام در هر نقطه‌ای. در دیدار اعضای بسیجی هیأت علمی دانشگاه‌ها فرمودند: «نقش مهمِّ ایجاد بصیرت – هم در خود مجموعه، هم در مجموعۀ مخاطب شما که دانشجویان هستند – یکی از کارهای بسیار مهم است. و بصیرت خیلی نقش ایفا می‌کند. تمرین حضور. همانی که دربارۀ شهید چمران گفتم؛ شب تا ساعت یک بعد از نصف شب و بیشتر دنبال کار است، صبح زود – تاریک، روشن – جلوتر از همه توی جبهه است و هرجا لازم هست، حضور دارد. این حضور دائم و به‌هنگام در هر نقطه‏ا‌ی که لازم است را باید تمرین کنیم. همۀ ما باید این را یاد بگیریم».

شهید چمران و دفاع مقدس

مردی از جنس تلاش، ایمان، دانشمند، برجسته و خوش‌استعداد، تعاریفی است که رهبر انقلاب در دیدارهای مختلف از این شهید کرده است. انقلاب اسلامی در این روزها به چنین افرادی نیاز دارد. افرادی باپشتکار و تلاش فراوان به همراه خلوص و معنویت. فردی از جنس حضور و کار و فعالیت. شخصی همانند مصطفی چمران.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *